Dryga ut kassan när du går på bidrag

Att leva en period på bidrag kan vara oerhört ekonomiskt stressande. Särskilt som de flesta myndigheter tenderar till att vara långsamma med att betala ut det du har rätt till. Även om det kloka givetvis är att ha en buffert sparad för att klara av en period på sjukpenning eller A-kassa så ser de ekonomiska realiteterna annorlunda ut för väldigt många. Det gör att det kan krävas viss uppfinningsrikedom för att klara sig.

Ta ett lån

Om du vet med dig att du kommer få pengar, men att det kommer dröja, kan det vara värt att ta ett lån för att dryga ut kassan under den initiala perioden. Gå gärna in på Lånakuten.com för att hitta ett lån med rimliga villkor som passar dig. Se till att sätta en låneperiod som funkar utifrån en beräkning kring hur länge du kommer ha minskad inkomst. Och låna inte mer än du behöver. Du kanske inte kan räkna med att ha en jättehög konsumtion medan du går på bidrag utan får nöja dig med det mest grundläggande.

Sälj saker du inte behöver

Om du är tillfälligt arbetslös eller sjukskriven har du förhoppningsvis tid till att göra dig av med saker du inte längre behöver. De flesta svenskar har saker liggande för många tusenlappar som går att sälja snabbt för att få in kapital när det behövs som bäst. Det mesta går att sälja online såsom gamla skivor, barngrejer och friluftssaker du tröttnat på. Om du vill maximera intäkterna är det smart att se vad som går bäst var och hur. En del prylar får du bäst betalt för på auktionssajterna och andra går bäst på sajter där du säljer med fast pris, som till exempel Blocket.

Be om uppskov med betalningar

Problemet med sena utbetalningar från våra olika försäkringar är att fakturorna normalt sett inte slutar komma medan du väntar på pengar. Det kan dock lösas med ett telefonsamtal. De flesta hyresvärdar och andra som du behöver betala pengar till är trots allt människor, så om du kontaktar dem och förklara din situation brukar de kunna vara schyssta och ge en viss betalningsfrist.

Kolla dina försäkringar

I vissa fall kan du ha försäkringar som täcker upp för plötsliga och oväntade inkomstbortfall. Är du med i Hyresgästföreningen och blir arbetslös kan de täcka en del av hyran. Om du blir sjuk och har en privat försäkring kan det finnas pengar att hämta där. Ofta behöver du kolla upp det här själv, det är inget som går med automatik.

Prata med socialen

I värsta fall, om du absolut inte kan få ihop pengar så du klarar dig, kan du prata med ditt lokala socialkontor. Via dem kan du få ett så kallat nödlån, det vill säga kontanter så att du kan betala för el och hyra. Det här kan dock vara svårt och kännas jobbigt för många. Men om det är den enda utvägen så finns det ingen anledning till att inte ta den.

Lämna ett svar

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera