Bidrag för arbetslösa

I sviterna av Coronaviruset Covid-19 som härjar under 2020, är det många som förlorar sitt arbete. För många av dem är det första gången någonsin de står arbetslösa, och detta under en krissituation när hela samhället går på knäna.

Det är en främmande situation för alla som blir arbetslösa just nu. A-kassorna och Arbetsförmedlingen är överbelastade och det är hård konkurrens ute på arbetsmarknaden. Samtidigt pågår just nu stor rekrytering i Stockholm och flera andra städer. Hos rekryteringsfirmorna finns det många annonser ute så för den som är lite på tårna kan det gå snabbt att hitta ett nytt yrke.

Även regeringen tar till snabba åtgärder just nu, bland annat med ett krispaket som ger fler rätt till ersättning från a-kassan.

Ersättning från A-kassan

A-kassa är en sorts försäkring för anställda, den måste man aktivt gå med i och betala varje månad för att ha rätt till den när man blivit arbetslös. Hur mycket man betalar varje månad beror på vilken A-kassa man är med i och hur mycket man tjänar.

Reglerna är sedan att man måste ha varit betalande medlem i ett år för att kunna ta del av ersättning om man sedan blir arbetslös. Under våren 2020 sänks den perioden tillfälligt för att underlätta för alla dem som blivit varslade under krisen.

Om du blir arbetslös utan att vara med i en a-kassa så finns alfakassan, som är en statlig A-kassa som ger ut en grundersättning. Den är inte särskilt hög, i dagsläget ca 11 000 för en person som arbetat heltid. Man ansöker om den genom Arbetsförmedlingen samma dag som man skriver in sig hos dem.

Bidrag för arbetslösa

Om man inte har varit med i någon a-kassa så kan det bli väldigt svårt ekonomiskt. Särskilt om man tvingas vara arbetslös en längre period. Det finns i dagsläget inga särskilda bidrag att söka just för arbetslösa, men det finns flera bidrag att söka om man har dålig ekonomi. Glöm inte att gå med i a-kassan så fort du har ekonomisk möjlighet till det. Den ger 80% av ens ursprungliga lön vilket för de flesta är långt högre än grundersättningen.

Bostadsbidrag

Får man grundersättning från alfakassan har man i de flesta fall även rätt till bostadsbidrag. Detta ansöker man om på Försäkringskassans hemsida. Det som avgör om man har rätt till bostadsbidrag är inkomst samt fasta utgifter, men alla kan ansöka.

Sök bistånd hos socialen

Hos socialtjänsten kan man ansöka om bidrag om man inte får inkomst från något annat håll. Detta kan bli aktuellt för den som inte är med i a-kassa och som behöver vänta väldigt länge på att få ett nytt jobb. Om du känner att din ekonomi är så dålig att du har svårt att betala räkningarna eller ha råd med mat, så ska du inte tveka på att höra av dig till ditt närmsta socialkontor.

Lämna ett svar

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera