Bostadsbidrag – Detta gäller för att ansöka

Bostadsbidrag är ett bidrag som hjälper människor att få råd med hyra och andra boendekostnader. Det är Försäkringskassan som står för och betalar ut bidraget och det är således också här som du behöver göra din ansökan.

Det finns flera orsaker till att man kan vara i behov av att ansöka om ett bostadsbidrag. Det kan till exempel handla om att familjeförhållanden har ändrats, att man har blivit av med sitt arbete eller att man helt enkelt inte får pengarna att räcka till varje månad. Bostadsbidraget täcker sällan upp för den totala kostnaden av hyra och dylikt, men beroende på vad du har för inkomst idag kan det ändå hjälpa dig en stor bit på vägen. Det finns bostadsbidrag att ansöka för den som är under 29 år gammal, så väl som bostadsbidrag för barnfamiljen. Här får du läsa mer om hur bidraget fungerar och vad som krävs för att du ska kunna ansöka. Kom ihåg att det även finns många andra bra sätt att förbättra din ekonomi, t.ex. genom att öppna upp ett konto hos savr för att investera i fonder.

Krav för att ansöka

Kraven för att ansöka om ett bostadsbidrag för dig som ung varierar från de krav som gäller om du har barn. Här nedan hittar du de generella reglerna, men är du osäker bör du alltid kontakta Försäkringskassan. På deras hemsidan kan du också använda dig av funktionen kallad Kassakollen. Här har du möjlighet att fylla i uppgifter om dig själv och ditt hushåll för att se hur mycket bidrag du eventuellt kan få. Den slutgiltiga summan sätts dock individuellt efter att Försäkringskassan har gjort en enskild bedömning.

  • Du ska vara mellan 18-28 år gammal. Detta gäller dock inte om du har barn
  • Du har mycket låga eller inga inkomster alls
  • Du måste vara folkbokförd på den adress som du önskar ansöka bidrag för
  • När två personer söker tillsammans måste båda vara under 29 (gäller ej barnfamiljer)
  • Din inkomst får inte vara större än 77 000 kronor/år
  • Är du gift eller sambo? Då får den gemensamma årsinkomsten inte överstiga 94 000 kronor/år

Förpliktelser

Försäkringskassan lägger stor vikt på att se till så att bidraget inte missbrukas av människor som egentligen inte är i behov av det. Det betyder att det är din uppgift och förpliktelse att se till så att du informerar Försäkringskassan om dina inkomster skulle komma att förändras. Om det skulle vara så att din inkomst helt plötsligt ökar och du inte informerar Försäkringskassan om detta så kommer du också att bli återbetalningsskyldig i framtiden. Det är viktigt att man informerar och uppger alla de inkomster som man har. Detta inkluderar även studiebidrag. Dock räknas endast 80 % av studiebidraget in som inkomst. Kom ihåg att förmögenheter av olika slag, stipendium och kapitalvinster och är inkomster. Dessa ska således också anges.

Lämna ett svar

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera