Bidrag för dig som förälder

Majoriteten av alla människor är väl medvetna om att ett barn kostar mycket pengar, men hur mycket är det egentligen som det handlar om? Kort och gott kan man säga att ett barn, under sina 18 första levnadsår, kostar så mycket som cirka 1 miljon kronor. Alla inköp börjar dock långt innan barnet ens har kommit ut ur magen. Det är mycket som du måste köpa in för att vara redo för den nya familjemedlemmen. Nu kommer också Försäkringskassan att vara en väldigt stor del av din vardag. Det är från Försäkringskassan som du kommer att få din föräldrapennig, men även vabb och barnbidrag.

Barnbidraget är inte det enda bidrag som en förälder kan få. Det finns många andra typer av bidrag som du kan ansökan om ifall den egna inkomsten inte räcker till som den bör. Här får du läsa om några bidrag som kan komma väl till hands.

Möjlighet att arbeta under föräldraledigheten?

Att arbeta under föräldraledigheten är i sig inget bidrag, men genom att arbeta har du möjlighet att spara in en hel del föräldradagar som du sedan kan ta ut senare i barnets liv (eller för att förlänga föräldraledigheten innan start av förskola). Är du egenföretagare och behöver en lugn plats att arbeta på kan du vända dig till Workaround.io för att hyra en kontorsplats eller ett eget litet kontor. Fördelen med att arbeta är att du får in mer pengar och en längre ledighet om så önskas.

Bostadsbidrag

Nu ska vi titta närmare på ett av de vanligaste bidrag som du kan få, vilket är bostadsbidraget. Bostadsbidrag kan ges till ensamstående eller till föräldrar vars inkomst inte är tillräckligt hög för att täcka de vanligaste utgifterna och leva ett skäligt liv. Hur mycket pengar du får beror på vad du har för inkomst idag, hur många barn som bor i hushållet, samt vad du betalar i hyra. På Försäkringskassans hemsida kan du själv använda dig av kassakollen för att se ett ungefärligt belopp av vad du har att vänta det. Det slutgiltiga beloppet sätts dock efter en komplett ansökan är gjord.

Pensionsrätt

Många föräldrar är rädda för att pensionen kommer att ta stor skada under den tid som man är föräldraledig, men visste du att du har rätt till pensionsrätt? Pensionsrätt är ett bidrag som delas ut under de fyra första åren av ditt barns liv och fungerar som så att det kompenserar för pensionsbortfall som du annars hade behövt hantera. Är du ensamstående går hela pensionsrätten till dig. Är ni två så är det personen med lägst pensionsunderlag som automatiskt har rätt till bidraget. Det spelar ingen roll hur länge du har valt att vara föräldraledig. Bidraget delas ut ändå.

Lämna ett svar

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera