Bostadsbidrag – så funkar det

I Sverige har människor möjlighet att använda sig av många olika typer av statliga bidrag. Ett bidrag som många kan ha stor användning för är bostadsbidraget. Bidraget betalas ut av Försäkringskassan och endast om man uppfyller de villkor som bidraget har. Hur mycket pengar man får är väldigt varierande och beror på ett flertal faktorer. Här kan du läsa mer om bostadsbidraget och hur du går tillväga för att ansöka.

Vad är bostadsbidraget till för?

Om du har ett företag som är i behov av mer kapital kan du använda dig av capcito.com för att sälja dina fakturor eller för att ta ett företagslån. Om du som privatperson är i behov av mer pengar är det dock svårare. Bostadsbidraget är framtaget för barnfamiljer och människor som är i behov av hjälp för att klara av vardagen och bidraget är alltså till för att hjälpa med hyran man har.

Hur mycket pengar kan man få?

Hur mycket pengar du får i bidrag är väldigt individuellt. Beloppet sätts utifrån hur mycket som du har i inkomst och utifrån din bostadsyta, om du har några hemmaboende barn och hur mycket du betalar i hyra. På Försäkringskassans hemsida kan du använda en kalkylator som kallas för Kassakollen. I Kassakollen fyller du i dina uppgifter och får sedan en ungefärlig uträkning på hur mycket du kan få i bostadsbidrag. Detta är dock bara en fingervisning och det slutgiltiga beloppet får du information om först när din ansökan har behandlats och godkänts.

Så ansöker du

För att kunna ansöka om bostadsbidrag måste du först ta dig in på Försäkringskassans hemsida. Här får du fylla i information om dig själv samt om det finns andra vuxna människor i hushållet. Alla inkomster ska skrivas in och även information om man får några andra bidrag i dagsläget. Du måste även se till att du skickar med alla de papper som Försäkringskassan kan kräva, t.ex. ett arbetsgivarintyg som styrker din inkomst och en kopia på din senaste hyresavi. Se till att du får med alla handlingar på en och samma gång. Handläggningstiden ligger på cirka 30 dagar och det är tråkigt om du behöver vänta längre än så.

Utbetalningar

Om du har fått din ansökan om bostadsbidrag godkänd så kommer du att få utbetalningen en gång i månaden. Detta sker vanligtvis i slutet av månaden, men datumet kan variera beroende på t.ex. ålder. Det är viktigt att du är 100 % ärlig med vad du har i inkomst. Ditt bostadsbidrag kommer nämligen med i deklarationen och har du uppgett ett för lågt belopp kommer du att bli återbetalningsskyldig längre fram. Se därför till att informera Försäkringskassan om din inkomst skulle komma att förändras. Är den lägre än tidigare kan du få mer i bidrag.

Lämna ett svar

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera